När Internet blev vardag

Kommer du ihåg när de första GPS:erna kom? Många teknikfantaster var snabba med att införskaffa en för att inte vara sist på bollen, trots att de var svindyra. Men snart det stod klart att de varit lite för snabba. Bara något år senare började nämligen smartphones massproduceras. Gemene man fick därmed Maps i mobilen, och därmed fick man både telefon och GPS (och även internet) i samma pryl. Dessa smartphones kostade dessutom i många fall mindre än vad de första GPS:erna hade kostat bara några år tidigare.

Hur internet utvecklats sedan 90-talet

På samma sätt var det förstås också med internet. I mitten av 90-talet hade bara runt 30 % av svenskarna tillgång till en dator i hemmet. Ännu färre hade sannolikt tillgång till internet, som fortfarande var synnerligen dåligt outvecklat med dagens mått mätt. Ännu hade inte den verkliga internetexplosionen brutit ut.

För bara tio-femton år sedan var det vanligt att man behövde stoppa in en sladd i datorn för att kunna ansluta till internet, och många behövde dessutom höra sin dator ”ringa” sitt modem varje gång man skulle ansluta. Långt ifrån dagens omedelbara trådlösa anslutning, alltså. Det kunde ta en väldig tid att få uppkoppling och ibland var den så dålig, även i större städer, att det helt enkelt inte fungerade.

Idag tar vi internet för givet. Vi tänker knappast på att vi kopplar upp oss när vi gör det, för det går så smärtfritt. När vi vill ta reda på något slår vi bara upp skärmen, vips så har vi trådlös anslutning och sedan får vi svar på några millisekunder efter att vi har tryckt på ”sök”. Vi kan se vädret i telefonen när vi vaknar innan vi ens gått upp ur sängen, vi kan ta reda på exakt när bussen kommer vara utanför oss. På vägen till jobbet kan vi lyssna på i princip vilken låt eller podcast som helst. Och på alltfler jobb sker dessutom en allt större del av arbetet på datorer, över internet.

Man kan knappast överbetona internets betydelse. Som med alla verkligt stora uppfinningar kan vi inte fullt ut förstå dess påverkan av våra liv. Visst är det fantastiskt att vi kan streama ett TV-program eller en fotbollsmatch i telefonen medan vi sitter på bussen på väg hem från jobbet, dessutom ofta i HD-upplösning. Men internets mer storskaliga effekter är svåra att ens greppa. 

Obegränsad kunskap

Internet innehåller mer information än vi kan greppa. Exempelvis beräknar man att de fyra storföretagen Google, Microsoft, Facebook och Amazon sammanlagt lagrar dryga 1 miljon terabyte på sina servrar. I jämförelse kan den mänskliga hjärnan lagra ungefär tio terabyte.

Och internets kanske största förtjänst är just att vi har mänsklighetens samlade kunskap bara en googling bort, i vår ficka. Vi kan få reda på vad som helst, när som helst, var som helst, så länge det finns internetuppkoppling. 

Det är svårt att idag ens föreställa sig hur en värld utan internet skulle se ut. Nästan ingen av oss skulle väl välja att gå tillbaka till en värld utan internet. Internet har blivit en oumbärlig del av våra liv, som det är otänkbart att under en längre tid leva utan.

Internet som en förlängd arm – och kanske snart inopererat i våra hjärnor?

Vissa, däribland den visionäre entreprenören Elon Musk, menar att människan redan är en digital varelse. Vi finns inte bara rent fysiskt, utan vi existerar också digitalt: vi har en digital persona på Facebook och Instagram, vi skriver på forum, och kanske framför allt, vi inhämtar otroliga mängder information från internet. Till ganska stor del lever vi på internet, vi har som en andra verklighet där. Under en så stor del av dagen använder vi datorer och smarta telefoner att man nästan kan betrakta tekniken som en del av vår kropp – en slags förlängd arm. Musk menar att nästa steg är operera in datorer till hjärnan, så att vi bokstavligt talade blir uppkopplade. Onekligen skulle detta potentiella nästa steg kunna vara revolutionerande, men samtidigt lär det vara oerhört riskabelt. 

En sak är hur som helst säker – den svenska minister som så berömt sa att ”internet är en fluga” hade fel. Internet är, och kommer utan tvivel fortsätta att vara, framtiden.