Sociala medier och marknadsföring

Sociala medier idag och funktionaliteten med marknadsföring

Idag finns det många slags sociala medier där ute och allt började när internet tog världen med storm. Så fort internet utvecklades började mer och mer sociala medier att skapas – nu finns det massor av olika applikationer och hemsidor på nätet. I början var det endast anslagstavlor som människor kunde skriva på och på så sätt kommunicera med varandra, men sedan utvecklades det vidare till forum och idag har det utvecklats till så mycket mer. Eftersom så många människor idag har tillgång till en mobiltelefon eller dator så är detta dessutom det absolut bästa sättet att marknadsföra sig på! Dessutom kostar det inte så mycket pengar (inga alls om du vill), det är inte speciellt komplicerat och du har möjlighet att öka dina kontakter och kunder! Att dessutom ha sociala media och koppla till kunderna gör att det skapar ett starkare band mellan företaget och köparna.

Vilka sociala medier är bäst att använda?

Först och främst är det bra att veta vilken slags målgrupp man ska rikta sig in på. Vanligtvis brukar lite yngre människor inte ha ett Facebookkonto, så ska man rikta sig till ungdomar är det bättre att kolla på mer sådana applikationer, såsom till exempel Instagram eller till och med snapchat. Det är också viktigt att man håller sina sociala medier aktiva så att man alltid har något att presentera för sina kunder, annars kan de tröttna. Bra och roliga bilder eller klipp är alltid uppskattat – vi kan se ett exempel på ICA reklamen som vuxit stor på YouTube och även på Instagram når ut till användare. Är produkten anpassad för människor i din ålder, då är det bara fråga dig själv vilka sociala media som du använder mest och därmed hålla ett aktivt konto öppet.

 Genom att använda sig av text och sökord, så blir marknadsför du dig enklare via sociala medier. Det är många människor idag som googlar saker eller söker efter ett specifikt ämne i det sociala mediet – när du använder dig av SEO så skapar du texter som människor vanligtvis söker på. Detta gör så att kunderna enkelt och smidigt kan hitta dig, när de söker på sina intressen.

Tips och trix gällande marknadsföringen på sociala medier

När du ska marknadsföra dig via socialt media, så är det viktigt att man håller det aktivt och uppdaterat. Därför är det viktigt att inte ha för många sociala medier igång samtidigt, dels för att det kan bli rörigt att komma ihåg att uppdatera det sociala mediet. För att få kunder att stanna behöver det helt enkelt vara intressant och roligt, för annars tröttnar de tyvärr oftast. Se även till så att det du lägger ut på det sociala mediet är intressant och har god kvalité. Kunden ska helt enkelt gilla det som postas på sociala medier. 

Vad kostar det att marknadsföra sig själv på sociala medier?

Det beror helt och hållet hur och var du vill marknadsföra dig själv. Det finns möjlighet att köpa annonsplatser på många sociala medier, vilket gör att man får en god och bra utsträckning, men det kan kosta lite pengar. Du kan också bara starta egna konton eller profiler på sociala medier och själv sitta och marknadsföra dig själv. Ju personligare det känns desto bättre, så se till att hålla kontot aktivt med information och även ha möjlighet att prata med de som är intresserade av dina produkter. Ju mer privat kontakt man har desto större chans är det att personen i fråga berättar detta så ryktet börjar.